Kategori: Malzemeler
Metal Malzemeler – Pirinç
Pirinç bakır-çinko alaşımı olan, sarı renkli, kolay işlenebilen bir malzemedir. Pirinç içindeki bakır oranı malzemenin işlenebilirliğini belirlemektedir. %62’den daha fazla oranda bakır içeren pirinçler sıcak işlem gerektirmeden soğuk işlenebilen alfa pirinçleri olarak adlandırılırken; genellikle cıvata, pim, vida yapımında kullanılır. %55’ten daha az bakır içeren beta pirinçleri ise kolay işlenemez. Bunlar işlenme için sıcak işleme ihtiyaç…
Metal Malzemeler – Çinko
Çinko (Zn) Çinko, periyodik tablonun geçiş metalleri II B grubunda yer alan, sık altıgen düzende kristal yapıya sahip, mavimsi açık gri renkte, düşük erime noktalı ve kırılgan bir metaldir. Yoğunluğu demirinkine yakındır, ancak alaşım elementlerinin eklenmesinden sonra bile pek kuvvetli bir metal sayılmaz. Oda sıcaklığında kırılgan olan malzeme; 100-150 °C sıcaklık aralığında şekillendirilebilir hale gelir.…
Metal Malzemeler – Bronz
Bronz Bakır ve kalay alaşımı olan bronz “tunç” adıyla da anılmaktadır. Tarihte ilk kullanılan metal alışımlardandır, öyle ki; ilk defa M.Ö. 3500 yıllarında Ortadoğu’da üretilmiş, ancak yaygın bir şekilde M.Ö. 1000 yıllarında kullanılmaya başlanmıştır. Eski dönemlerde bronz malzeme; silah ve alet yapımı ile sanat eseri ve süslemelerde kullanılmıştır. Bronz bakırdan sert, daha kolay eriyen…
Metal Malzemeler – Gümüş
Gümüş (Ag) Gümüş periyodik tablonun geçiş elementleri I B grubunda yer alan açık gri, parlak, değerli bir elementtir. Gümüş; ışığı çok iyi yansıtır. Çok yumuşak olması sebebiyle ezerek, döverek, haddeleyerek veya döküm teknikleriyle kolayca şekillendirilebilirken, mekanik mukavemeti oldukça düşüktür. Gümüş elektrik ve ısıyı çok iyi ileten, pahalı bir malzemedir. Ayrıca havayla temas edince parlaklığı azalıp…
Metal Malzemeler – Altın
Altın (Au) Altın periyodik tabloda I B grubunda yer alan, saf haldeyken oldukça yumuşak olan bu yüzden kolayca dövülerek şekillendirilebilen, parlak sarı renkli bir elementtir. Doğada saf halde bulunur (%99,999 saflıkla elde edilebilir). Isı ve elektrik iletkenliği bakırdan fazladır. Korozyon, sülfürlenme ve oksitlenemeye karşı direnci yüksektir, radyasyonu önleyici özelliğe sahiptir. Asitlere karşı dayanıklı, kolay tepkimeye…
Mimari Formlarda Mum Tasarımları
Andrej Urem adlı tasarımcı mimari formlardan esinlenerek bu güzel mumları tasarlamış. Mumların yanma süresi 60 saat sürebiliyormuş. kaynak: fubiz
Metal Malzemeler – Kalay
Kalay (Sn) Kalay periyodik tabloda IV A grubunda yer alan gümüş beyazlığında parlak gri bir elementtir. Yumuşak, haddelenebilir bir metal olan kalay; havada kolaylıkla okside olmaz, korozyon direnci yüksektir. Kolay işlenmesi ve yüksek korozyon direnci özellikleri nedeniyle diğer metallerin kaplanmasında kullanılır. Kalay mekanik olarak zayıf bir malzeme olduğundan; bakır, kurşun, çinko, demir, kadmiyum, antimon,…
Metal Malzemeler – Krom
Krom (Cr) Krom, periyodik tablonun IV A grubunda yer alan, gümüş gibi parlak mavimsi beyaz renkte bir elementtir. Doğada saf halde bulunmaz, sürekli başka elementlerle birleşik halindedir. Sert olmasına rağmen kırılgan olan krom; havaya karşı oldukça dayanıklıdır. Nemli havadan etkilenmez, bu nedenle paslanmaz. Bu özelliği sebebiyle birçok metal korozyon direncini arttırmak için ince bir…