Metal Malzemeler – Altın

1399884939_altin-madeni-6

Altın (Au)

Altın periyodik tabloda I B grubunda yer alan, saf haldeyken oldukça yumuşak olan bu yüzden kolayca dövülerek şekillendirilebilen, parlak sarı renkli bir elementtir. Doğada saf halde bulunur (%99,999 saflıkla elde edilebilir). Isı ve elektrik iletkenliği bakırdan fazladır. Korozyon, sülfürlenme ve oksitlenemeye karşı direnci yüksektir, radyasyonu önleyici özelliğe sahiptir. Asitlere karşı dayanıklı, kolay tepkimeye girmeyen kararlı bir element olmasının yanında, havadan ve sudan etkilenmez, bu sebeple de hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz, parlaklığını kaybetmez.

Saf altın çok yumuşak ve pahalı olduğundan genellikle alaşımları halinde kullanılır. Bu alaşımlarda kullanılan alaşımlayıcı elementlerin oranına göre; bilinen sarı renkli saf altın dışında; yeşil, kırmızı ve beyaz altın olarak adlandırılan altın çeşitleri elde edilir. Örneğin; altın-gümüş-bakır alaşımları yeşil, sarı, kırmızı renk alabilirken; altın-nikel-bakır alaşımları beyaz renkte olabilir.

 

Altın-Gümüş alaşımları:  %75 altın, %25 gümüş alaşımı yeşil renkte olup mücevher yapımında kullanılır. %40 altın %60 gümüş alaşımı serttir.

Altın-Nikel alaşımları: Mücevher yapımında kullanılan beyaz altının esasını teşkil eder. Bu alaşımda %80 altın, %16 nikel, %3 çinko ve %1 bakır kullanılır.

Altın-Bakır alaşımları: Para basımında yaygın olarak kullanılır. Kolayca işlenebilir.

 

Kullanım alanları;

 

Kuyumculuk

Dekorasyon işleri

Güzel sanatlar

Dişçilik

Kapalamcılık

Radyasyonu engellediği için uzay ve yapı alanları.

Elektrikli aletler

Kablo uçakları

22601841 110271156-1-hama_56563_hs_hdmi_ethernet_altin_uc_gri_1_5m
http://www.frmtr.com/tip-biyoloji-farmakoloji/4249858-altinin-fiziksel-ve-kimyasal-ozellikleri.html

https://www.nkfu.com/altin-nedir-altin-elementinin-ozellikleri/

http://tr.wikipedia.org/wiki/Alt%C4%B1n