Biyomimikri – Tabiatın Mükemmelliklerinden İlham Alın
Biyomimikri, kavram olarak çok bilinmese de insanlık tarihi boyunca var olan doğayı taklit ederek günlük hayatı kolaylaştırma ve bilimde ilerleme yoludur. Tabiatın mükemmelliği karşısında büyülenen insanoğlu ondan faydalanmanın ancak ona uyum sağlamakla mümkün olabileceğini keşif ettiği anda biyomimikri başlamıştır. Günümüz bilim adamlarının bir çoğu hayvan ve bitki sistemlerini inceleyerek insanlık için çok önemli tasarımlara imza atmaktadır.
”Biyomimikri kavram olarak ilk kez Janine M. Benyus tarafından 1997 kullanılmıştır.”
BİYOMİMİKRİ KULLANILAN ALANLAR:
Günümüzde tıp, kimya ve mühendislik gibi pek çok alanda biyomimikri prensiplerinden ilham alınmaktadır:
Termit yuvaları bir tür kule şeklindedir ve mükemmel havalandırma ve ısı dengeleme sistemlerine sahiptir. Bu yapıların mükemmelliği yıllar süren bilimsel gözlemlerle ortaya çıkmıştır. Mühendisler günümüz gökdelenlerinde termit inşa teknolojisinden yola çıkarak tasarımlar yapmaktadır.
Ayçiçekleri güneş enerjisinden faydalanmak için gün boyu baş kısımlarını güneşe doğru yöneltirler. Eskiden sabit olan güneş enerji panelleri bu prensibi taklit ederek hareketli duruma getirilmişler ve daha çok enerji depolamaları mümkün olmuştur. Yarasaların görme yetileri yoktur bir tür radar sistemi kullanırlar. Aynı prensip bir çok sonar sistemin kaynağıdır.
Uçakların rahat bir kalkış yapmaları için kuşların aerodinamik hareketleri ve kanatları taklit edilmektedir. Yine insanların paraşüt öncesi kullandıkları uçuş giysileri yarasalardan ilham alınmıştır.
Teknelerin suda hızlı ilerlemesi yunus gibi deniz canlılarının hareket prensipleri ile şekillendirilmektedir. Bazı kurbağa ve balık türleri buz altında uzun aylar boyunca ölü sayılabilecek konumda kendilerini saklamakta havanın ısınmasıyla zarar görmeden dışarı çıkmaktadır. İnsanlar bu donma ve zarar görmeden hayatta kalma sırlarının peşindedir. Tedavisi henüz olmayan hastalıklara sahip insanları tedavi bulunana kadar dondurma düşüncesi ile bir çok araştırma yapılmaktadır.
Kaynak : biomimicry.net