Bu yazımızda tasarımcıların çok sık kullandığı 3 boyutlu modelleme programlarını derledik. Her tasarımcının alışık ve hızlı olduğu bir program vardır. Ama en önemlisi sonuçtur. Alt tarafta ki programların hepsi aynı sonucu vermektedir. Sadece tanındığı ve kullanıldığı sektörler farklıdır.
Firma: Autodesk
Kullanım Alanı: Genel modelleme, Animasyon, Riging (iskeletleştirme), Mimari, İnşaat ve Oyun Sektörü.
Neden 3Ds Max: Bol eklenti desteği ve Türkçe kaynak bolluğu. Tüm 3D Studio Max sürümleriyle birlikte piyasadaki en güçlü render motorlarından biri olan Mental Ray’i kullanmak mümkün.
3D Studio Max tasarım programı çoğu nesneyi hazır olarak bize sunar, eklentiler ile birlikte nesne kütüphanenizi arttırabilirsiniz. Mimarlar için kapı, pencere gibi nesnelerin boylarıyla oynayarak projelere ekleyebilirsiniz.
Firma: Blender Foundation
Kullanım Alanı: Başlıca alanı mobil oyun piyasası. Film görselleştirme ve teknoloji gösterileri. Sektörde daha yeni olduğundan 3D modelleme için pek kullanılmıyor.
Özellikleri: En büyük özelliği açık kaynak kodlu olması, bu da ücretsiz demek oluyor. Diğer programlarla yapabileceğiniz her şeyi Blender ile yapmanız mümkün.
Blender tek başına, ilk olarak Cuma ya da bir başka gün adlı 35mm. Filmin görsel efektleri için kullanılmıştır. Bu film Locarno Film Festivalinde en iyi görsel efekt ödülü almış, daha sonra Örümcek Adam 2 filminde de kullanılmıştır.
Firma: Robert McNeel & Associates
Kullanım alanı: Genellikle endüstri ürünleri tasarımı, mimarlık, deniz araçları tasarımı, takı tasarımı, otomotiv tasarımı, CAD/CAM, seri üretim, tersine mühendislik ve multimedya ve grafik tasarım alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Özellikleri: Modellemede Kafes (Mesh) modelleme yerine NURBS modelleme kullanıldığı için, 3B prototipleme için daha uygundur. NURBS tabanlı olması sebebiyle Mesh kullanan 3ds max gibi programlardan farklıdır. Çok yüksek bir hassasiyete sahiptir.
Tercih edilmesindeki en büyük neden ise yardımcı programlarıdır.
Bu programlar Flamingo (görüntüleme eklentisi), Penguin (foto gerçekçi olmayan görüntüleme) ve Bongo (hareketlendirme) programlarıdır. Ayrıca birçok üçüncü şahıs tarafından yazılmış eklenti bulunmaktadır. Rhino 3D tasarım programının, Visual Basic tabanlı RhinoScript isminde bir de kodlama programı vardır.
https://www.youtube.com/watch?v=mUxUcv8d20g
Firma: Autodesk
Kullanım alanı: Tasarım ve görsel efekt iş ve işlemleriyle uğraşan tüm dünya profesyonellerinin tercih ettiği bir yazılım olmasıyla da bilinir. Tercih edilmesinin bir sebebi de, açık script yapısıdır
Özellikleri: Profesyonellerin projelerine göre hazırladıkları eklenti ve scriptleri MAYA sayesinde projelerine dâhil edip, çok kolayca kullanabilmektedirler.
Yazılım sektöründe en büyük eğitim desteği verilen program olması da önemini anlamak için yeterli.
Firma: Dassault Systemes
Kullanım alanı: SolidWorks makine, mobilya, plastik/sac kalıpçılığı, otomasyon, mekatronik, endüstriyel ürün tasarımı gibi birçok alanda kullanılmaktadır.
Özellikleri: Windows’a bütünleşmiş ilk 3 boyutlu katı modelleme (3D CAD) yazılımıdır. SolidWorks internette bulunabilecek birçok ücretsiz eğitim notu ile kolaylıkla öğrenilebilir. En yaygın kullanılan 3 boyutlu katı modelleme yazılımıdır.
AutoCAD kullanıcılarının çoğu, 2 boyuttan 3 boyuta geçiş için SolidWorks’ü tercih etmiştir. Bunun sebebi AutoCAD dosyaları ile en uyumlu 3D CAD yazılımının SolidWorks olmasıdır.
Firma: Luxology tarafından yazılan program The Foundry Visionmongers tarafından geliştirilmektedir.
Kullanım alanı: Endüstriyel tasarım, mimari görüntüleme, paket ve ambalaj tasarımı, oyun geliştirme, film ve yayın, eğitim ve bilimsel inceleme alanlarında oldukça sık kullanılmaktadır.
Özellikleri: Çok katmanlı malzeme kaynaştırma özelliğiyle Modo bir adım öndedir.
2006 yılında Apple tarafından bu yazılım için tasarım ödülü verilmiştir.
Sinema sektöründe; Stealth ve Ant Bully filmlerinin yapım aşamasında Modo kullanıldı.
Firma: Maxon
Kullanım alanı: Adından da anlaşılacağı gibi daha çok sinema ve film/dizi sektöründe kullanılmaktadır.
Özellikleri: Sinema sektöründe lider olsa da modellemede yetersiz.
Sade ara yüzü sayesinde başlangıç için iyi bir program fakat Türkiye de pek kullanılmıyor, 3Ds max ve maya kullanıcıları alışkanlıklarından vazgeçmek istemiyor anlaşılan.
Firma: Side Effects
Kullanım alanı: Endüstriyel Modellemeler, Rendering, Film Efekt
Özellikleri: VFX dünyasının zor ve elit programı. Animasyon yönü zayıf olmasına rağmen bulut, gaz, toz gibi işin pek dikkat çekmeyen bölümündeki ayrıntılarda en iyisi.
Film, animasyon sektörünün liderlerinden olmasına rağmen ülkemizde rağbet oldukça düşük.
https://www.youtube.com/watch?v=7iThk0SH-TU
Firma: Trimble
Kullanım alanı: Mimarlar, mühendisler, film yapımcıları, oyun geliştiricileri ve 3 boyutlu modelleme gerektiren hemen her alandaki kullanıcılar için tasarlanmış bir 3B Modelleme yazılımıdır. Daha çok mimarlar tarafından kullanılır.
Özellikleri: El çizimi görünümü ve diğer tasarım ve rendering programlarına uyumu SketchUp ı tercih edilebilir yapıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=gsfH_cyXa1o
Firma: Pixologic
Kullanım alanı: Karakter tasarımı ve boyama.
Özellikleri: Özel modelleme araçları sayesinde yüksek ayrıntılı ve gerçekçi organik modeller yapmak mümkündür.
Program kullanıcılarının yorumlarına göre sektörünün en iyisi Zbrush.
Bu güzel derleme için Tasarımcı Can Fırat‘a çok teşekkür ederiz.
Fikir alınan yerler;
Çoğunlukla yaratıcı siteleri ile Ekşisözlük ve Wikipedia.