Osmanlı’da Mobilya Sanatı
Osmanlı döneminde ahşaba şekil verme en üst düzeye gelmiştir. Osmanlı dönemi günlük kullanılan sandalye gibi en basit eşyalarda bile sergilenen üstün sanat ve kalite ile göze çarpan bir dönemdir.
Masa, sandalye, çeyiz sandıkları, yataklar, çekmeceli eşyalar, elbise dolapları ve sehpa gibi ahşap eşyalarda oymacılık sanatının tüm hünerleri Osmanlı devrinde gelişmiştir. Osmanlı zamanında oymacı ustalar çok küçük yaşlarda talim ve terbiye ile yetiştirilirdi. Kullanılan malzemelerin kalitesi ve sağlamlığına en üst düzeyde dikkat edilirdi. Bu bakımdan döneme ait pek çok eşya günümüze kadar korunabilmiştir. Ceviz ve sedir ağaçlarından elde edilen ahşaplar özellikle sağlamlıkları açısından tercih sebebiydi.
Mobilyalarda en çok kullanılan sanat oymacılık, özellikle tahtlarda göze çarpar. Bir çok alet ve teknikle yapılan her türlü mobilyanın yanı sıra kuran tablaları ve sandıklarda oymacılık mutlaka kullanılırdı. Saray ve zengin konaklarda sedef işlemesi mobilyalar yine döneme ait olarak göze çarpar. Yine büyük ustalık ve yetenek gerektiren sedef kakma ayrı bir zanaat grubunun işçiliği ile yapılırdı. Osmanlı, ahşabı çok uzun yıllar koruma tekniklerinin uygulandığı bir dönemdir. Ayrıca ahşap boyamada çok üstündürler.
Altın ve gümüş varaklı ayna ve sedirler özellikle dikkat çekmektedir. Mobilyaların dayanıklı olması açısından ağaçlar kesilir kesilmez kullanılmaz belli aşamalardan geçirilerek sağlamlaşması beklenirdi. Mobilyalar saf ağaçtan olduğundan kaplamasının kalkması gibi bir sorunla karşılaşılmazdı. Sehpalar tamamen ağaçtan veya kaliteli mermerden üstlüklerle tamamlanırdı. Kanepe ve sandalye gibi kumaş kullanılan mobilyalarda ise işlemeli, sırmalı ve saçaklı çok kaliteli kumaşlar göze çarpmaktadır.
2. Abdülhamit Han gerçekten çok yetenekli bir marangozdur. Eserlerinin bazıları günümüzde özenle korunmaktadır. Kendisi yazı masaları, dolaplar ve daha bir çok eşsiz mobilya tasarlamıştır.