Christopher Dresser – Zamanının En Yenilikçi Tasarımcısı

1834 yılında Birleşik Krallıkta doğan Dresser, zamanının en yenilikçi ve yaratıcı tasarımcıları arasında ilk sıra yer alır. Üniversite eğitimini botanik üzerine okumuştur. Botanik dalında profesör olmuş ve bir çok kitap yayınlamıştır. 1904 yılında Fransa’ da ölmüştür. Derin botanik bilgisini tasarımlarında kullanarak kumaş ve halı gibi eşyalara bambaşka bir estetik anlayış getirmiştir. Duvar kağıtlarından seramiklere kadar desenleri bir çok alanda kullanılmıştır. Gümüş kaplama eşyalar onun özel tasarımlarında önemli bir yer tutar. Kendisini A.B.D ve Japonya tasarım için davet etmişlerdir. Çalıştığı büyük markalar arasında Tiffany de vardır.

Christopher Dresser - Teapot
Christopher Dresser – Teapot

Dresser Tasarımları: 

Dresser, tasarımda bir kaç alanda çok başarılı çalışmalar yapmıştır. Bunlardan ilki mutfak eşyalarıdır. Genellikle gümüş kaplama olarak tasarladığı eşyalar geometri harikası şekillere sahiptir. Çaydanlıkları ise çok ünlüdür. Yuvarlak hatları kullanmakla birlikte bir çok çaydanlığı dik açılardan oluşan formlarda şekillendirmiştir. Yine sap kısımlarında dairesel değil dikdörtgen formlardan yaralanmıştır. Şekerlik, peçetelik ve tencere tasarımlarının ise hepsi birbirinden ilginçtir. Diğer çok başarılı olduğu alan desendir.

Christopher Dresser - Desen
Christopher Dresser – Desen

Mobilya kumaşları, halı, seramik eşyalar ve duvar kağıtlarında bu gün bile onun doğadan esinlendiği desenler kullanılmaktadır. Bunda botanikçi olmasının büyük etkisi vardır. Çalışma prensibi olarak ilk önce bitkileri resimler, matematiksel olarak ölçümlendirirdi. Tekrarlanan motiflerle tasarladığı duvar kağıtlarında doğanın eşsiz oranlarını görmek mümkündür. Yine renk uyumunda eşsiz bir anlayışı vardır. Üstteki motifle alt zeminin rengini bir birlerini tamamlayacak ve destekleyecek renklerden seçerdi.

Fincan takımı, vazo, tepsi gibi seramik eşyalarda doğanın en ince ayrıntı ve güzelliklerini yansıtmaya özen göstermiştir. Alt fon olarak sadece beyaza değil doğada olduğu gibi renk karışımlarının ahengine yer vermiştir. Onun tabiata olan hayranlığı yaratıcılığının en büyük esin kaynağı olmuştur.