Oyun Sektörü
Oyun sektörü günümüzde en büyük eğlence sektörlerinden biridir. Dünya çapında 100 milyar doları aşan bu sektörde birçok kişi çalışmaktadır. Oyun sektörü çok hızlı bir şekilde büyümekle birlikte bu sektörde çalışanların sayısı da her geçen gün artmaktadır. Öyle ki TV ve sinema gibi dijital eğlence pazarları oyun sektörünün gerisinde kalıyor. Oyun da diğerleri gibi birçok elemanın istihdam edildiği bir sektör.
Özellikle oyunların tüketici konumundaki gençler bu sektörde kariyer hayalleri kurmaktalar. Özellikle oyun tasarlamak ve oyun yaratmak yani işin mutfağında yer almak birçok genç için cazip bir meslek. Ancak bu çok büyük bir tecrübe ve bilgi birikimi isteyen emek gerektiren bir iştir.
Oyun Tasarımcısı Nedir?
Oyun sektöründe tasarımcı dendiği zaman akla gelen ilk pozisyon oyun tasarımcısı olmakla birlikte oyunların yapım aşamalarında çalışan farklı nitelikte tasarımcılar bulunmaktadır. Oyunun tasarımcısı oyun yaratılırken bütün safhalarda aktif rol oynarken örneğin bölüm tasarımcısı oyunun bölümleriyle, hikaye tasarımcısı oyunun hikayesiyle ilgilenmektedir. Oyun tasarımcısı bir bütün olarak oyunla ilgili her konuda sorumludur.
Oyunun kurallarını oyun tasarımcısı belirler ve bu kuralları geliştirir. Bu pozisyonda çalışan kişiler tahmin edebileceğiniz gibi oyun yapımı konusunda büyük bir bilgi ve tecrübeye sahip olmak zorundadırlar. Ayrıca oyun tasarımcısının liderlik vasıfları olması gerekmektedir. Sanatçılar ve programcılar arasında koordinasyonu sağlayıp oyun yapımının sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi yine oyun tasarımcısının sorumluluğundadır. Bunlardan anlaşılacağı üzerine tasarımcı oyunun yöneticisi vasfını taşır.
Oyun Tasarımcısı Kimdir?
Oyun tasarımcısı öncelikli olarak oyun oynamayı seven insandır diyebiliriz. Oyunları oynarken onları inceler, bir restorana giden gurme edasıyla oyun oynarken oyunu değerlendirir. Nasıl yemek yemeyi sevmeyen bir insanın gurmelik yapması anlamsızsa oyun oynamayı sevmeyen bir oyun tasarımcısı düşünülemez.
İşleri gereği kod yazmak konusunda ustalaşmış olmaları gerekmektedir. Ufak yaşlardan başlayarak kod yazmayı öğrenir ve kendi oyunlarını yaparlar. Ayrıca oyun tasarımcılarının iyi birer koordinatör ve sorun çözücü olması gerekmektedir. Mükemmel şekilde kod yazıp oyun tasarlayıp kurgulayan bir kişi eğer ekibindeki krizleri yönetemiyor, departmanlar arasında uyum sağlayamıyorsa o proje başarılı olamayacaktır. Oyunun kaderi bu kişilerin ellerindedir