İç mimarlık
Bir mekanı veya çevreyi; kullanım amacına uygun olarak, işlevsellik, yapısal, estetik ve teknik ölçütlere uygunluk ve ergonomi kavramları ile müşterinin isteklerini ve ekonomik koşullarını göz önünde bulundurarak tasarlamaktır. Bir başka deyişle iç mimarlık; mimari ve endüstriyel tasarımı birleştirerek insanlara en uygun yaşama alanlarını tasarlayan disiplindir.
İç mimar ne iş yapar?
İç mimar, konut, otel vb. konaklama mekanları, okul, hastane vb. sosyal yapılar, tarihi mekanlar ve cafe, restaurant, mağaza, ofis, iş yeri gibi her türlü mimari yapının iç mekanlarını en ince ayrıntısına kadar düşünerek (elektik, su, ısıtma tesisatları, tavan ve duvar giydirmeleri, zemin kaplamaları, aydınlatma çözümleri, mekanda kullanılacak dekorasyon malzemeleri, renk ve doku uyumları gibi ) tasarlar.
İç mimar, mekansal çözümlerle uğraşır, bunu yaparken bazı mimari kararlar verir.
İç mimar, bir mekanda kullanılacak ürünleri tasarlar. (mobilyadan pencere/kapı detayına kadar)
İç mimar, bir mekanın kimliğini oluşturacak işler yapmaktadır. Bu doğrultuda söylenebilir ki genel geçer kanının aksine; iç mimarlık bir mekanda kullanılan mobilyaların yerlerini belirlemekten ibaret bir meslek değildir.
İç mimarlar,müşterilerinin maddi/manevi beklentilerine yanıt vererek, çözüm odaklı çalışır.
İç mimarlar, mekanları özgün şekilde tasarlar.
İç mimarların sahip olması gereken özellikler nelerdir?
Uluslararası İç Mimarlar Federasyonu’nun (IFI) iç mimarlık alanında çalışacak olan kişilerin sahip olması gereken özellikler olarak benimsediği temel özellikler : iç mekanların işlevsel ve nitelikli olabilmesine ilişkin sorunları tanımlayarak araştıran ve yaratıcılığını katarak çözen; iç mekanı tasarlayan, tasarım analizi yapan, şantiye denetimi, yapı sistemleri, estetik, iç mekana ilişkin yapı bilgisi, donatı, malzeme, donanım konusunda bilgi veren ve iç mekana ilişkin çizim ve dokümanları hazırlamak üzere eğitim ve deneyimle donanmış olmalarıdır.[1]