Dieter Rams – Fonksiyonel Tasarımın Sadelikle Hamanlanması

Dieter Rams 1932 yılı Mayıs ayının 20sinde Almanya’nın Wiesbaden kentinde dünyaya gelmiştir. Marangoz babasının yaratıcılıkla yeni ürünler ortaya koyan mesleğinden etkilenerek mimarlık mesleğini seçmiş ve tasarımcı olma konusunda ilk adımını böylelikle atmıştır. Efsaneleştiği Braun firmasında da önce mimar olarak çalıştı, 6 yıl kadar mimar olarak görev yaptıktan sonra 1961 yılında artık, kendisini bu kadar ünlü yapan ürünlerin tasarlanması işine başladı. Fonksiyonel tasarımın önemine inanmış ve bu yönce ürünler ortaya çıkarmaya çalışmıştır Dieter Rams.

Dieter rams
Dieter rams

Olabildiğince süslemelerden, bezemelerden uzak, sade, kullanımları kolay ve oldukça  kullanışlı ürünler tasarlayıp piyasaya süren tasarımcı, kısa zaman içinde büyük bir üne kavuştu ve tasarımları yok satmaya başladı. Rams’ın tasarımlarının zarafetine hayran kalmamak mümkün değil. Belirli ilkelere dayanarak, bunların kesinlikle dışına çıkmayarak tasarlanan ürünlerde Bauhaus etkilerini görmek mümkün. Dieter Rams teknolojiyi sürekli takip ederek ve kesinlikle kopyadan uzak durarak, özgünlüğüyle teknolojiyi harmanlayıp çıkardı ürünlerini ortaya.

Tasarımlarını kullanım kolaylığını sürekli gözeterek, hayatı kolaylaştıracak yönde kullanışlı ürünler tasarladı. Bunların yanında eşsiz estetik algısını da bu ürünlere katmış, ürünleri kullanan insanların ruhuna dokunmayı başarmıştır. Ürünlerinin tanıtımını kesinlikle abartmayarak, yaptığı ne ise onu sunmuştur müşterilere ve böylelikle güvenlerini de kısa süre içinde kazanmıştır.

Dieter Rams - Ürünleri
Dieter Rams – Ürünleri

Bir ürün iyi tasarlanmışsa modadan etkilenmez felsefesi ile uzun ömürlü ürünler üretmeyi başarmış, ürünün amacı ne ise, sadece o amaca yönelik, kullanıcının dikkatini başka şeylerin çekmesine izin vermeyecek tasarımları ile birçok tasarımcıya örnek olmuş bu sayede teknolojiyi en basit kullanım şekli ile hayatlarımıza sokmuştur. Kullanıcılarına saygıyı ön planda tutmuş, göz zevklerine hitap etmeyecek, görüntü kirliliği yaratacak ürün tasarımlarından uzak durmuştur. Tüm bu kuralları, ilkeleri ile 20. yüzyıla damgasını vurmayı başarmıştır.