Maker Kültürü

maker_kulturu

Aslında kendin yap (do it yourself) kültüründen türeyen bu akım günümüzde hızlıca popülerleşiyor. Maker kavramını biraz açıklamak gerekirse, makerlar; düşünen, tasarlayan, geliştiren ve yapan insanlara denir. 3B yazıcılar, elektronik malzeme ve devreler(arduino,raspberry pi vb.), tasarım, model inşa bu insanların yaptıklarının başında gelir.Hepimiz birer maker ız aslında, kimimiz evde kendi telefon kabını yapıyor, kimimiz evini aydınlatacak ışık sistemini hazırlıyor, kimileri instagram da kendi yaptığı kurabiye, süs eşyasını satıyor, bazıları işi büyütüp arduino ile daha değişik elektrik ve mekanik sistemlerle çalışmalar yapıyor. Kendi çorba karıştırıcısını yapan bile var.

Günümüz teknolojisiyle beraber bu işler hobi olmaktan çıktı. İnternet bu işin başında geliyor. İnternet sayesinde yaptığımız işleri araştırıp daha iyi hale getirebiliyoruz, başka insanlarla tanışıp fikir alışverişinde bulunabiliyoruz, bu kişilerin sosyal çevre ve gruplarına erişip dahada fazla insanla kontak kurabiliyoruz. Eğer güzel bir projeniz varsa bu ve paranız yoksa, işiniz ve ürününüz için internet’ten para bile toplayabilirsiniz. Fikrinizi beğenen insanlar çıkacaktır elbet.

Ve 3B yazıcılar lar. Yapay organlardan tutunda kendi oyuncağımızı bile yapabildiğimiz bu müthiş aletler artık herkesin evinde görebileceğimiz kadar makul fiyatlara satılabiliyor. Daha gelişmekte olan 3D printerlar hergün daha fazla gelişiyor.

İnternet ve 3 boyutlu yazıcılar işimizi oldukça kolaylaştırıyor. Ve bana öyle geliyor ki yakında oyuncaklar fabrikalarda üretilip, kargolanıp tezgahlarda ve raflarda sergilenmek yerine sanal ortamlarda modellerini satın alıp evimizde kendimiz üreteceğiz. Bu teknoloji buna oldukça elverişli.

Şu anki 3 boyutlu yazıcılar daha işin çok başında ama ilerde her şey olabilir. Düşünsenize en ilkel haliyle bile canlı organ yapabilen bu aletler geliştikçe kim bilir neler yapabilir. Her şey hayal gücünüze bağlı.

Bu iki teknolojiyi birleştirince günümüz maker kültürü oluşuyor. İnsanlar birbirine bir şeyler sorarak, atölyelere giderek kendilerini ve fikirlerini geliştirip yeni ürünler ortaya çıkarıyorlar.

Ev hanımları, tasarımcılar, mühendisler ve zanaatkarlar artık herkes birer maker.